woensdag 21 december 2011

Zuid-Amerika en Palestina

In het Zuiden, onder de evenaar, hebben ze ook een handelsunie, MERCOSUR genaamd. Een belangrijke unie die blijft groeien. Een van de belangrijkste BRIC landen is er nl lid van: Brazilië, naast Argentinië, Uruguay en Paraguay. Deze unie is deze week bij een in Montevideo, Uruguay. Zij hebben gisteren een handelsovereenkomst gesloten met Palestina, een niet onbelangrijke stap in de vrije wereldhandel. 
Dit zet MERCASUR op de internationale map en haalt deze unie nauwere banden aan met niet-Latijns Amerikaanse regio's, een weg die door de nieuwe presidente van Brazilië werd beloofd, geïnspireerd door de ex president Lula.  
 
Vorige week liet Israel ook 550 Palestijnse gevangenen vrij, dit in het kader van de tweede etape van het akkoord met Hamas. 
In oktober werden reeds 477 gevangenen vrijgelaten door Israel. De lijst van de vrijgelaten gevangenen werd opgesteld door de Israeli zelf, Hamas had er graag andere namen op gezien. In oktober zijn er wel meer zwaargewichten losgelaten, een paar die levenslang hadden staan in Israel. Hamas is blij met dit akkoord, ook al zitten er bij de gevangenen anders politiek gezinden. "Wij ontvangen hen allemaal met open armen, wat hun politieke overtuiging ook is." Palestina wordt verdeeld door twee grote politieke families: Hamas en Fatah, de partij van de huidige president van Palestina.
Er blijven nog steeds 4.250 Palestijnse gevangenen achter in Israel.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten