maandag 12 december 2011

Chinezen, Belgen en rare grond


Solvay's ambities reiken ver. Via hun filiaal in de Verenigde Staten, Rhodia, zal de Belgische chemie-reus een contract tekenen met het Chinese Rare Earth Co, een filiaal van Chinalco. Rare Earth of vreemde metalen, (rare metalen) is een grondstof dat onontbeerlijk is voor de technologie. Zij worden gebruikt voor magneten in high technology. De rare metalen zijn veel magnetischer dan gewoon metaal. In generators worden deze magneten gebruikt omdat ze dan veel lichtere generators kunnen plaatsen en ook worden ze gebruikt in plasmaschermen.
Solvay is een Belgische multinational die actief is in de Chemie en in Plastics. Het bedrijf groeide in 1873 uit tot een belangrijke chemische speler olv de broers Alfred en Ernest Solvay. Ernest had toen een patent op het productieproces van natriumcarbonaat, ofte: soda. Uit deze zeepbel ontsproot de Solvay-reus.

De eerste fabriek van Solvay werd geopend in Couillet nabij Charleroi in 1865. Solvay was in de negentiende eeuw één van de weinige ondernemingen die vooruitstrevend waren inzake sociale politiek.
Op 4 april 2011 kondigde Solvay aan dat het het Franse Rhodia zal overnemen. Het ging om een vriendschappelijk overnamebod van de Belgische onderneming, die de overname naar verluidt volledig met eigen middelen zou financieren met geld dat Solvay verkreeg door haar pharma-afdeling eerder te verkopen aan het Amerikaanse Abbott. De zetel van Solvay zal verhuizen naar Parijs.

Vandaag is Solvay actief in 40 landen met ruim 16 800 medewerkers. In 2010 haalde de groep een geconsolideerde omzet van 7,1 miljard EUR in de activiteitssectoren : Chemie en Kunststoffen Solvay is genoteerd in de Euronext 100-index.
Met Rhodia is Solvay een hoofdrolspeler in de Rare metalen buzinezz. De Chinezen staan als eerste op de lijst. Zij verbruiken en verwerken heel wat van deze stof die ze ook in hun land zelf in overvloed vinden. Als China de export van rare metalen stopzet, zit de helft van de wereld zonder technologie. Deze samenwerking is daarom belangrijk en bijzonder.  China heeft 95% van 's werelds rare grond (rare earth of terres rares of rare metalen). Het is een grondstof dat bestaat uit 17 mineraal elementen.
Met deze alliantie wordt Solvay even belangrijk op wereldschaal als Suez met zijn energie en water. Deze twee multinationals met hun roots in Belgie, besturen de overleving van onze samenleving. Piet Hein zijn dade benne groot, maar Pierreke laat op de scene van achter de coulissen wel het licht schijnen.

4 opmerkingen:

  1. De vertaling van het Engelse woord rare is zeldzaam, het gaat hier dus over zeldzame mineralen of zeldzame aarde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een discussie waard: de vertaling is inderdaad zeldzaam. Deze metalen komen ook niet overal voor, maar is dat niet voor alle metalen en mineralen zo? Deze metalen hebben ook een vreemde eigenschap als ze samen zijn, die niet echt te verklaren is, vandaar mijn 'speelsere' vertaling van rare in het Engels naar raar in het Nederlands

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weid dan maar eens uit over dat rare samenzijn :D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In de betekenis 'uitvoerig spreken' wordt uitweiden met een korte ei gespeld. Daarnaast komt in de betekenis 'wijder worden, wijder maken' het minder gebruikelijk werkwoord uitwijden voor, dixit de NU TaalUnie. Wat u mij nu oplegt is dat ik uitvoeriger over het thema zou spreken, terwijl ik het misschien juist iets wijder zou willen opentrekken. Van beide worden we misschien wel wijzer...

    BeantwoordenVerwijderen