vrijdag 23 september 2011

Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen

De CEO van BASF Antwerpen is de nieuwe voorzitter van de Industrieraad. Kris Peeters had hem voorgedragen. Dit is een nieuw begin in de uitvoering van het nieuwe industrieel beleid van de Vlaamse regering. Hiermee willen ze de industrie in Vlaanderen reorganiseren. Het nieuwe orgaan heet voortaan kortweg NIB en is een overkoepelende visie op de toekomst van de Vlaamse industrie. De aandacht voor de industrie was wat achteruit geschoven. Door de impuls van de Europese Commissie werken tal van Europese landen terug in die richting. De industrie is een van de motors van onze welvaartstand. Het NIB zal zich bezighouden met de omgevingsfactoren van de industriële bedrijven, vooral om ze concurrentieel te houden.
Het beleid bestaat uit 4 pijlers:
  1. Productiviteits- en cocurrentiebeleid, gericht op de fabrieken van de toekomst
  2. Industriele innovatiebeleid
  3. Competentieontwikkeling en arbeidsorganisatie
  4. Ondersteunend infrastructuurbeleid
Fabriek in de Toekomst is een nieuw concept voor de organisatie van de industrie om de uitdaging van de nieuwe wereld uit te werken.  De industriele revolutie ligt reeds lang achter ons, de electronische is ook reeds verleden tijd, nu breekt de era aan van de eco-electro-sociale industrie. Het beleid moet hieraan meewerken, en mee de lijn uitzetten. Het NIB zal het ICI, interministerieel Comité Industrie, ondersteunen en adviseren. Het ICI is samengesteld uit minister-president Peeters aka minister van Economie, minister van Innovatie Lieten en minister van Werk Muyters. De samenstelling van het NIB in het ICI is een deel van VIA, Vlaanderen in Actie en het innoverende plan van de Vlaamse regering.

Het ICI is verantwoordelijk voor:
- het vastleggen van het beleid op korte en langere termijn;
- het beslissen over de globale budgetten en beheersstructuren;
- het bijsturen van het NIB en het initiëren van debatten en onderzoeken rond nieuwe uitdagingen, ondersteund door impactanalyses van nieuwe trends op de industrie.
- het beoordelen van de transformatietrajecten en speerpuntclusterinitiatieven die passen in het NIB.

De twee organen worden bijgestaan door mensen uit de industriele wereld, de sociale en de wetenschappelijke sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten