vrijdag 30 september 2011

De euro heeft toekomst

De toekomst van de euro ziet er somber uit en forse bezuinigingen kunnen het fragiele herstel van de  economie permanente schade toebrengen. Dat zegt econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in de nieuwste editie van zijn boek 'Freefall'.
Een journalist van de trends spreekt in zijn boek dan weer over de wil van Duitsland om terug met de Duitse Mark op de proppen te komen.
Is dat wel allemaal zo of willen deze heren alleen maar hun boek verkopen met wat sensatie?

Gisteren kreeg Angela Merkel steun in eigen land voor haar mening over de euro, nl dat deze unie-munt voor economische groei en jobs zorgt. De redding van deze munt is voor haar dan ook een prioriteit.

"Ik vind dat de euro al een succes is geweest", zei Merkel. "Het is een stabiele munt die zijn waarde beter houdt dan de Duitse mark." Van een uitgifte van euro-obligaties wil de Duitse bondskanselier echter nog steeds niet weten. Dat zou volgens haar "een dwaasheid" zijn.
De redding van Griekenland draait rond deze munt. Er zijn economen die zeggen dat Griekenland beter zou zijn zonder de euro en dat de euro beter af zou zijn zonder Griekenland. De wil van Europa om dit te weerleggen is groot en geen wispelturig frivole wens om de klok niet terug te draaien. De euro steunt op solidariteit, op samen een blok vormen tegen andere grote munten zoals de dollar en de Yen. Op de internationale markt is het niet meer het kleine individu die het haalt. Dat hebben zelfs de BRIC landen door, die al een tijdje praten over een onderlinge munt-unie. Ze zijn er nog ver af, maar het speelt wel in hun hoofd. Ook in Zuid-Amerika spreekt men reeds geruime tijd over eenzelfde munt. Dit zou hun blokvorming in de globalisatie verstevigen. Politiek zijn ze er ook nog niet aan toe, maar ze zien wel dat het werkt en daar heeft de euro voor gezorgd.
Alles wordt duurder met de euro, we horen en denken het elke dag. Maar zou alles niet veel duurder geworden zijn als we onze Belgische Frank gehouden hadden? Ik denk dat dit antwoord JA zou zijn. We zien de Engelse pond ook niet zo schitteren, de laatste jaren. Dat er nog veel werk is aan de begeleiding van de euro is zeer zeker waar. Dat Van Rompuy daarvoor in de picture komt , lijkt een goed teken. Wie kan er beter op zijn centen passen dan een Belg, en dan nog een Vlaming? We staan boven aan de spaarderslijst van Europa, op onze spaarboekjes staat meer geld dan op gelijk welk ander internationaal spaarpotje. Ook is de euro een bescherming voor het brede publiek. Dat vooral liberalen en de multinationals de euro liever kwijt zijn dan rijk, hangt samen met hun hobby: het speculeren op de markt. Maar juist daaraan heeft u en ik geen boodschap. Stabiliteit is gezond en het op en neer gaan van waarden op de valutamarkt geeft alleen maar winst aan een klein deel van de wereldbevolking.
 Bij de zware opdracht om Griekenland in de eurozone te houden en de economie weer op de been te brengen, mag het volgens hem niet verboden zijn een eigen mening te hebben. (belga/vsv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten