dinsdag 17 mei 2011

Recycleren is creatief

Fost Plus verzamelde vorig jaar 10.000 ton meer huishoudelijk verpakkingsafval. Het verkopen van de ingezamelde fracties bracht net geen 45 miljoen euro op.
Er is vorig jaar is 10.000 ton afval meer ingezameld onder de hoede van Fost Plus. 690.828 ton, om precies te zijn. In 2009 was dat 680.987 ton.
Fost Plus verzamelt en recycleert papier en karton, glas en PMD.
Het verpakkingsafval verzamelen kost per jaar 100 miljoen euro.
Dat wordt voor een stuk betaald met de opbrengst uit de verkoop van de ingezamelde fracties aan de recycleurs. Dat bedrag lag in 2010 op 44,7 miljoen euro, een record.
‘De vraag is groot, de prijzen zijn gestegen’, zei William Vermeir, topman van Fost Plus gisteren. Een hele opluchting na het crisisjaar 2009.

In Argentinie wordt ook gerecycleerd, dit op privé initiatief en in de vorm van een cooperatieve. Het leger van deze cooperatieven overspoelen snachts de stad en recycleren vooral carton, papier, aluminium en petflessen. Zij worden cartoneros genoemd. Zij springen vooral creatief om met alles wat ze vinden.

 Eloisa Cartonera is een coöperatieve in La Boca, Buenos Aires die handgemaakte boeken uitgeven van karton. Dit karton verzamelen ze van de cartoneros van Buenos Aires. "Onze boeken bevatten Latijns Amerikaanse literatuur. Het begon allemaal in 2001. We zijn een product van de crisis. We krijgen ook wel eens de kritiek dat we de crisis en de armoede esthetiseren. Toch is het zo niet echt gegaan. Een groep mensen kwam te samen om op verschillende manieren samen te werken, om nieuwe dingen te leren, om een coöperatieve op te bouwen en te leren hoe we onszelf konden bedruipen en managen. Gaandeweg kwamen we tot een concept. Er werd enorm veel plezier, enthousiasme en liefde in ons werk gestoken. We kregen er elke dag meer en meer plezier in. De vorige cataloog bevatte 100 titels, en vandaag zijn we aan 200 titels toe. Tussen deze titels vind je poezie, theaterstukken, korte verhalen, literatuur voor kinderen, mythes..allemaal van Zuid-Amerikaanse schrijvers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten