zondag 20 maart 2011

Al wie willen te kaapren varen...

Het is niet dadelijk de juiste timing, ik ben me er volledig van bewust, maar nieuws draait door. De Sea Shepherd organisatie deelt met blijdschap mee dat ze ten minste 1 regering gevonden hebben die de moed heeft om zich op te stellen tegen de harde houding van de Japanse walvisindustrie.


Er komt naar Europa toe een heel harde politieke en economische druk vanuit Japan om de walvisjacht oogluikend toe te zien. Alleen Nederland weigerde om onder deze druk toe te geven en gaf niet toe aan de vraag om de nationale vlag op het schip van Sea Shepherd te laten zakken. De Nederlandse vlag wappert op de Steve Irwin. Het andere schip van de organisatie is de Bob Barker. Zij proberen de Japanse schepen te verhinderen naar de Antarctica zee te varen om daar op de walvissen te jagen. Deze week is de kapitein van de Bob Barker erin geslaagd om de japanse walvisvloot te blokkeren, zodat ze hun quota van walvissen niet haalde. In plaats van de geplande 980 vingen ze er maar 170.

Na opgedreven druk van de Japanse regering streken Canada, Groot Brittanië, de Caymaneilanden, Togo en Belize hun nationale vlaggen op de schepen van Sea Shepherd. Dat brengt de schepen in gevaar, zij moeten onder een of andere nationale vlag varen, anders zijn ze onwettig. In Nederland werd dadelijk gezegd dat zij geen orders krijgen vanuit Tokyo, maar vanuit Den Haag. Er varen reeds twee schepen met Nederlandse vlag, nu komt er een derde bij. "Er is nog nooit een illegale actie gemeld vanwege de organisatie, zij voeren enkel controles uit in wateren waar men niet mag vissen en zij varen in toegangswegen naar de antarcticazee om zo de Japanse walvisjagers te ontmoedigen. Zij enteren niet, noch vallen aan, en hebben alle respect voor private schepen. Het enigste dat ze doen is het marineleven beschermen in diepe zee. " Dit volgens de woordvoerder van de scheepsregistratie in Nederland.
bron: Sea Shepherd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten