woensdag 21 november 2012

Koopjes het hele jaar door



Goed nieuws voor de soldenjagers, of voor de Nederlanders, voor de aanbiedingen in Belgie, die nu op gelijk welk tijdstip kunnen beginnen. De 'sperperiode' is een periode die werd ingelast juist voor de koopjes. In die periode mag geen enkel kledingzaak zijn prijzen publiek afprijzen. Deze sperperiode ligt al jaren onder vuur. De ketens boden toch lagere prijzen aan, aan klanten die in hun bestand zitten en die thuis een brief kregen. Ook andere achterdeurtjes werden gevonden. Dit liep de spuigaten uit, zeker in het geval van INNO en daarom werden zij veroordeeld door het Hof van Beroep. Dit vonnis werd nu door Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in ons land, vernietigd. Dit luidt het einde in van de sperperiode. Zo vernam De Tijd. Handelaars zullen voortaan het hele jaar door kunnen kiezen wanneer ze prijsverminderingen aankondigen. 
In De Tijd verscheen het 'goede nieuws' dat INNO zijn slag thuishaalde voor het Hof van Cassatie. Normaal verwijst de goednieuwskrant naar dit artikel, maar bij De Tijd moet je een abonnement hebben om artikels ouder dan 1 dag te lezen, vandaar het herschreven artikel nu hier.
In feite kan de keten ook tijdens de sperperiode prijsverminderingen aankondigen. Het verbod om tijdens de sperperiode toch aangekondigde koopjes aan te bieden, loopt in de praktijk een beetje mank. Sinds 2009 is er een legaal steekspel bezig tussen INNO en de Belgische wetgeving. Het verbod was vooral bedoeld om de detailhandel te beschermen tegen de promotie acties van de ketens. De bescherming van de consument verdween een beetje tussen de paperassen-toren van Het Hof van Beroep.
Het Hof van Justitie oordeelde dat als de sperperiode ook tot doel heeft de consument te beschermen, de regeling een duidelijke inbreuk is op de richtlijn oneerlijke marktpraktijken.
Het Hof van Cassatie oordeelde op 2 november dat de Belgische regeling beoogt zowel de handelaren als de consument te beschermen en vernietigde het arrest van het hof van beroep in Brussel. Een goede zaak dus voor winkeld België en zijn shoptoeristen.
Elke kledingzaak kan nu heel het jaar door kiezen wanneer ze prijsverminderingen aankondigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten