vrijdag 1 april 2011

De zon komt bijna gratis op

In België hebben installateurs van zonnepanelen in de laatste maand van het afgelopen jaar te maken gehad met een stormloop op zonnepanelen. Dat zegt BelPV, de sectororganisatie van de installateurs, in het Nieuwsblad. In de eerste elf maanden van het jaar is in totaal voor 100 megawatt aan capaciteit geïnstalleerd. In de maand december is daar nog 80 megawatt bijgekomen.

Volgens BelPV had de rush te maken met de overheidssubsidies, die begin dit jaar worden afgebouwd. Volgens de sectororganisatie wilden veel Vlamingen op de valreep nog profiteren van de oude regeling. BelPV zegt tevergeefs aangedrongen te hebben op een overgangsperiode, waarbij de geplande projecten toch nog in de loop van volgend jaar zouden kunnen worden uitgevoerd aan de huidige voorwaarden.
Geen zes euro, maar twee euro per maand. Dat is de echte meerkost die een gemiddeld gezin zou moeten ophoesten voor de subsidies voor zonnepanelen zegt BelPV. Zij schrijven vandaag in een persbericht dat de desinformatie die verspreid wordt door Eandis, stroomnetbeheerder, de mensen op het verkeerde been zetten. Eandis rekent vanaf vandaag 6 euro aan per gezin per maand om de toegenomen kosten van de groenestroomcentrificaten te kunnen dekken. BelPV noemt het 'intellectueel niet correct dat de maatschappelijk kost voor zonne-energie hoger wordt voorgesteld dan die eigenlijk is'. De winst die gemaakt wordt door de aandeelhouders van Eandis, electrabel, met nucleaire energie, wordt in dit rekenschema niet opgenomen noch vernoemd in het algemeen. De echte meerkost per gezin kwam volgens de berekening van BelPV op 24 euro per jaar per gezin, of 2 euro per maand. Dat is dan ook de prijs die Infrax, de andere stroomnetbeheerder, wil doorrekenen. 
Even een rekensommetje:

BelPV lanceert ook nog andere cijfers: ‘de totale kost van zonne-energie bedraagt voor Eandis in 2011 ongeveer 175 miljoen euro, en 190 miljoen euro in 2012’. ‘Eandis maakt elk jaar ongeveer 240 miljoen euro winst waarvan één derde aan Electrabel wordt uitgekeerd.’
De monopoliewinst die Electrabel uit zijn kerncentrales haalt, kost de Belgische stroomverbruiker bovendien veel meer, argumenteert BelPV. ‘Een gezin met een gemiddeld verbruik van 4000 kWh betaalt per jaar ongeveer 142 euro extra voor deze nucleaire winstpost, 6 keer meer dan de correct berekende meerkost voor zonnepanelen.’

Een meerderheid van de Belgen vindt dat de kerncentrales moeten verdwijnen op voorwaarde dat in tussentijd de noodzakelijke middelen worden vrijgemaakt om een alternatieve energieproductie te garanderen. Dat blijkt uit een internetpeiling van iVOX. De Belg wil echter niet meer betalen voor zijn energie als de kerncentrales sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten