De mode om de witte druif terug langer te laten processeren met pel en pit, heeft zijn weg gevonden naar de wijnwereld. Hierdoor krijg je een donkere, amberkleurige, ja zelfs, oranje gekleurde wijn. De vicepresident van het wijnhuis Ernesto Catena, Pablo Naumann legt en het proces verder uit. De druiven met pit en pel mag 10 maanden rusten. Naast tannine komt er ook polifenole vrij, en juist die stof kleurt je glaasje dieper oranje. En de trend vindt al een paar jaar zijn weg naar de fancy wereld. De nieuwe rosé, l'orange!

De heropbloei is vooral door het Italiaanse wijnhuizen gepromoot. In de streek Friuli waar de enoloog Josko Gravner actief is. Vandaar sloeg het over naar Slovenie en toen trok het de moderne wijnwereld in. Nu staat de oranje wijn op de menukaart Le matuvu. De Argentijnse oranje wijn krijgt dan weer ietsje meer exclusiviteit. Hier wordt de Torrontes druif gebruikt, een typische Argentijnse druif voor een sterke witte wijn met karakter. De Animal l'Orange is zo een franke oranje Argentijnse wijn waar menig VIP wereldje graag zijn glaasje voor uitsteekt. Het is een bleke oranje vloeistof met een uitsproken aromatische en fleurige neus. Droog in mond en keel, vraagt om nog, ook al is dit drankje heel anders dan de rest van zijn familie. Iets voor Global Wineries?

Geen opmerkingen:
Een reactie posten