maandag 8 april 2013

De Vlaamse 50 plus-ster

Deze week kwamen de Belgen in het nieuws met hun asociaal tintje in het vliegtuig. De Nederlanders dan weer met het efficient pakken van de koffers. En nu weer wat nieuws over de vlaamse vrouw, nl de topvrouw, de 50 plusser. Zij wordt omschreven als geengageerd, actief en positief ingesteld. De redactie vindt zich hierin volledig terug. In 2012 werd er een onderzoek afgerond tussen mannen en vrouwen in Belgie. Dit rapport geeft een inzicht in een paar belangrijke kenmerken van de 50plusser. In het hoofdstuk van de Vlaamse vrouwelijke 50+'er vinden we dat zij uitstraling heeft, een eigen karakter, zeer persoonlijk modebewust is, kortom, zij voelt zich goed in haar vel.
Deze vrouw is een voorbeeld voor de jongere collega's die nog vol vragen zitten. Zij komt uit een andere achtergrond, andere generatie, maar ze heeft heel wat wijsheid door te geven. Door de jaren van loutering relativeert ze als de beste, wat haar gevoel voor humor dan weer ten goede komt.
Deze vrouwelijke 50+'ers zijn intelligent, geschoold door de levensuniversiteit, een doctoraat in haar mannetje staan zonder de agressiviteit van haar voorgangers. Veel van deze vrouwen kwamen er alleen voor te staan. Ook hebben zij geprofiteerd de nieuwe technologie zodat ze heel wat meer vrije tijd hadden dan hun moeders, die het te druk hadden in het huishouden en niet echt een uithuizige bezigheid hadden. De 50+'er heeft hierdoor een grotere sociale kring kunnen uitbouwen. Ze zijn hierdoor positiever ingesteld. In het onderzoek omschrijft 1% zich als gesloten, wat een unicum is in dit rapport. 16% geeft zich uit als realistisch vol hoop naar de toekomst toe, en 2% vindt zichzelf overdreven egoistisch.
Deze groep is ook heel actief, het werkverzuim ligt bedenkelijk lager dan bij haar jongere collega. Zij houden van kwaliteit, maar snobisme is niet aan hen besteed. Zij komen rechter voor hun gedacht uit, geven 'echte' complimenten en houden van dure spullen maar niet van valse status.
Kortom, een vrouw van 50 en ietsje meer, is een pracht dame!

1 opmerking: