zondag 18 november 2012

Sociale media en integratie

De universiteit van Utrecht startte een project rond interculturele uitwisseling en de media, vooral die in Europa. Zij onderzoeken deze uitwisseling tussen de imigrantengroep en de locale cultuur.  Het project zal onderzoeken en informatie bundelen die men uit de media technologie haalt. Zowel de narratieve analyses als de andere studies over de culturele diversiteit van migranten en hun omgeving. Zo hopen ze een beeld te krijgen van de rol van dit media in het leven van de leefgroepen die gevormd worden door migranten en hun nieuwe buren. Hoe wordt de culturele uitwisseling beleefd in die groep, hoe wordt die verhaald in het sociale medianetwerk, zoals tweet en facebook, oa. Werken deze media actief mee aan de nieuwe vorming van een culturele identiteit en de uitwisseling van de nieuwe leefwereld met hun eigen identiteit?

Het Utrecht Project is licht verschillend van andere onderzoeken die reeds over dit thema bestaan. het verschil ligt hem in de focus om de narratieve en de beeldvorming te vergelijken in het licht van een ethnografische observatie zodat de maatschappelijke identiteiten van een multiculturele leefgroep kunnen geevalueerd worden.Dit vooral op langere termijn, over tweede en derde generatie migranten en hun nieuw thuisland. Met de nieuwe sociale media komt een culturele uitwisseling vlugger tot stand, is deze dynamischer en misschien ook weer niet. Dat is wat de wetenschappers in Utrecht willen uitzoeken. Houdt de sociale media deze migranten juist weg van de integratie of helpt het om je nieuwe culturele identiteit vlugger vorm te geven?
Het onderzoek houdt rekening met historische achtergrond op cultureel en religieus vlak. Zij observeren het gebruik van de nieuwe media in deze traditionele gebieden. De vraag is of culturele diversiteit bijdraagt tot het culturele geheugen en of dit een invloed heeft op de vorming van een collectieve identiteit. Er is reeds bewezen dat de nieuwe technologie van de sociale media bijdraagt om het culturele erfgoed weer tot zijn recht te laten komen. De vraag is of dit in de weg staat van de integratie en of er misschien een nieuwe vorm van integratie ontstaat. Heel wat onderzoeksvoer voor de wijze mensen in Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten