woensdag 9 januari 2013

Vredesleger, een contradictie?

Acht Gentse organisaties werkten het voorbije jaar aan een nieuw initiatief met het oog op de ontwikkeling van een meer verenigd middenveld. Onder de noemer ‘De Toekomstfabriek’ worden er in het seizoen 2012-2013 acht dialoog- en debatavonden georganiseerd rond telkens één centrale hamvraag.

Op woensdag 16 januari 2013 om 19u30, wordt de derde dialoog- en debatavond georganiseerd. Centraal staat de vraag:

-Hebben we nog een leger nodig? -

De komende jaren plant defensie grote nieuwe investeringen die ons leger verder moeten omvormen tot wat de betrokken minister een 'expeditieleger' noemt. Die heroriëntering van ons leger – dat voorheen vooral gericht was op de verdediging van het grondgebied - is begonnen na de koude oorlog. Ons leger heeft zich in toenemende mate ingeschakeld in internationale militaire structuren die hun bestaansreden vinden in interventiestrategieën, soms ver weg van het eigen grondgebied. Het argument voor militaire interventies is dat we op die manier onze democratische en humanitaire waarden uitdragen en de stabiliteit in de wereld helpen te garanderen. De keerzijde is dat ondanks de economische crisis de militaire bestedingen wereldwijd sterk zijn toegenomen en dat militaire interventies een bloedige aangelegenheid kunnen zijn en niet altijd in een zuivere of belangenvrije context verlopen.
Tegenover de internationale ambities staan de budgettaire beperkingen. Hoewel ons militair apparaat de schatkist jaarlijks 4 miljard euro kost stelt een interne kritische nota uit legerkringen dat de fundamenten van onze leger niet gezond zijn en de krijgsmacht op drift is.

Is het leger het beste middel om humanitaire doelstellingen te vervullen en stabiliteit te garanderen? Zo ja, met welk budget, binnen welk internationaal kader en met welke opdrachten? Kunnen de gestelde doelstellingen niet beter gegarandeerd worden met een beleid en bijhorende budgetten via ontwikkelingssamenwerking, sociaal welzijn, arbeid en onderwijs?

Panel:

Dirk Deboodt (ACOD-defensie)
Luc Reychler (prof. emeritus internationale relaties en vredesonderzoek KUL)
Wouter De Vriendt (parlementslid Groen!)
Ludo De Brabander (Vrede vzw)
Moderator:
Maggi Poppe (NVR)

De Toekomstfabriek probeert een breed publiek te bereiken en realistische alternatieven te formuleren. Heb je ook een mening? Kom dan zeker af op 16 januari 2013.

Met aansluitend Nieuwjaarsreceptie!

Inkom gratis

Wel graag een seintje vooraf via: info@detoekomstfabriek.be

De Toekomstfabriek is een initiatief van: Victoria Deluxe, Samenlevingsopbouw Gent, ABVV, ACV/ACW Gent Oost-Vlaanderen, LEF Gent (Links Ecologisch Forum Gent), Masereelfonds Gent, Vrede vzw en Vooruit. Gezondheidssocioloog Fred Louckx coördineert dit opmerkelijke project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten