woensdag 9 januari 2013

Patsers in het nauw

Het Antwerpse parket en de politie binden de strijd aan met zogenoemde "patsers". Dat zijn jonge mannen die een opmerkelijk luxueus leven leiden en met dure auto's rondrijden, hoewel ze geen vast inkomen hebben.
Een patser is volgens het woordenboek een druktemaker, een batsch, in het oud Nederlands, een trotsch brutaal batzig persoon. Een bluffer, dikdoener, lawaaiige onbeschaamde kerel, een losbol, zelft pooier en proleet of prolurk, wat een schoft wil zeggen, zitten in het synoniemenpakket.
Het Antwerps parket zal zijn handen dus wel vol hebben in de koekenstad.
Niet dat ik daar iets mee wil zeggen, zelf geboren en getogen in 't stad. Voortaan is het dus opletten geblazen als je wil pochen. Uiteraard heeft het gerecht het vooral voorzien op de lawaaiierige types die met hun zware auto's door de smalle straten van Antwerpen sjeesen en daarbij hun jukebox zo luid zetten dat je niets meer hebt aan de geluidscontrole van je televisie , zie vorig artikel.
Deze wildgroei is al zo oud als de straat, en toch doet het deugd dat er eindelijk iets aan gedaan wordt.


 
De bedoeling van het proefproject "Patsers" is om na te gaan of de dure spullen niet zijn gekocht met crimineel geld. Want vaak hebben de jongeren in kwestie geen fatsoenlijk werk of inkomen. Volgens Het Laatste Nieuws zijn intussen al tien dossiers opgestart en is van een viertal jongeren de auto in beslag genomen. Het parket wil dat niet bevestigen.
Het proefproject is een half jaar geleden gelanceerd op vraag van toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A). Het loopt nog maar in enkele buurten van Antwerpen. De overlast die de jongeren soms veroorzaken, zoals luide muziek en roekeloos rijgedrag, lag mee aan de basis van de beslissing om actie te ondernemen.

Strikt juridisch gezien gaat het om een witwasonderzoek.  Op basis van de witwaswetgeving start het parket dan een onderzoek naar zogenaamd "zichtbaar crimineel vermogen".
"Het is eigenlijk een kort financieel onderzoek, waarbij er wordt gekeken of het kan. En het kan ook dikwijls. Het is niet zo dat het altijd via misdaadgeld komt. Maar dat onderzoeken we dus kort", zo vat procureur Herman Dams het samen. De jongere krijgt met andere woorden de kans om aan te tonen dat hij de auto met eerlijk verdiend geld heeft gekocht. Kan hij dat niet, dan wordt de wagen in beslag genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten